Salomon van Rijnmond-Bouw: ‘Bij ons worden ze niet aan hun lot overgelaten’

Rijnmond-Bouw leidt mensen op om te werken in de bouw. Ook voor de Maatwerkplaats leidt het bedrijf in Schiedam statushouders op, met als doel ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. “Bouwmedewerkers zijn onmisbaar in het dagelijks leven en door het tekort aan vakmannen en -vrouwen is de kans dat jij na je opleiding direct aan de slag kunt nóg groter”, zo staat op de website.

Salomon Oudshoorn begeleidt deelnemers van de Maatwerkplaats om hun plek te vinden binnen het bedrijf en het vak te leren. “Veel deelnemers kennen de taal nog niet goed. Soms hebben ze al een taalcursus gehad maar soms komen ze via een andere weg, zijn ze nog bezig met de taalcursus en kennen ze maar een paar woorden Nederlands. Dan moet je met handen en voeten laten zien wat we hier doen en wat ze nodig hebben om een kans te maken op de arbeidsmarkt. Taal is daarbij een belangrijk onderdeel, het begint allemaal met het benoemen van de juiste termen. Een hamer, een zaag, een spijker, eerst de juiste woorden kennen, de rest komt later.”

Samenwerken
In de timmerhal van het bedrijf werken mensen van verschillende culturen samen, uit bijvoorbeeld Syrie, Iran en Eritrea. “Dan zie je dat ze ondanks hun beperkte kennis van het Nederlands toch samenwerken en contact leggen. Dat is ook belangrijk, bij ons hebben ze een ritme en contacten, en worden ze niet aan hun lot overgelaten. Doordat ze hier samen aan de slag gaan, voelen ze dat ze er niet alleen voor staan.”

Zelfverzekerder
Elke deelnemer heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen rugzak, weet de instructeur. “Doordat ze hier een goed vak leren, worden ze zelfverzekerder en durven ze meer aan. In andere culturen gaat het meestal niet zoals in Nederland, dat is best een flinke aanpassing voor sommige mensen.”

Meer ondersteuning
De meeste deelnemers komen voor een opleiding van tien weken. Ze starten met een paar uur per dag en bouwen dat op naar een volledige werkdag. “Dit doen we zodat mensen even kunnen wennen. In die eerste fase zouden we nog wat meer ondersteuning willen bieden, daar is nog zeker winst te behalen. We zijn nu ruim een half jaar bezig met deze doelgroep, dus we kijken voortdurend naar wat we nog kunnen verbeteren.”

Pergola’s
Uitgangspunt bij Rijnmond-Bouw is om ook te luisteren naar wat de deelnemers zelf willen. Wat vinden ze leuk om te doen, waar liggen hun talenten? Oudshoorn: “Op het moment zijn we bezig met een project voor een relatie die twaalf pergola’s heeft besteld. De taken rouleren zodat iedereen er zoveel mogelijk kan uithalen, een leerzame klus. Niet alleen op het gebied van houtbewerking, ook wat betreft het samenwerken, de teambuilding en de veiligheidsaspecten. Dit soort ervaring brengt ze weer een stap dichterbij de arbeidsmarkt.”

Certificaat
Aan het einde van het traject krijgen deelnemers het certificaat ‘Basiskennis timmeren’. “Mooi om te zien als ze dan een vervolgtraject in kunnen of zelfs direct bij een bedrijf aan de slag kunnen gaan. Daar doen we het voor.”

 

Meer inspirerende verhalen

VOI: aandacht voor vrouwelijke statushouders

De nieuwe Wet inburgering biedt kansen om gendersensitief te werken richting vrouwelijke statushouders. Het doel...

lees meer

Deelnemers aan het woord over het project

Voor het Slotakkoord zijn zes deelnemers aan De Maatwerkplaats geïnterviewd. Hun boodschap: Nederlands spreken is...

lees meer