Coach Alessa van Driel: ‘Mensen helpen groeien’
Afgelopen zomer rondde Alessa haar bachelor Maatschappelijke werk en dienstverlening af en nu, 24 jaar jong, helpt ze statushouders om zich thuis te voelen in Nederland.
“In het begin was ik enorm onder de indruk van de verhalen van de vluchtelingen, maar na verloop van tijd kan je het gelukkig een plekje geven. Tijdens mij afstuderen bij Vluchtelingenwerk Nederland heb ik geleerd dat vluchtelingen hele sterke, dappere mensen zijn. Maar het leven in ons land valt voor hen niet mee. De taal, de bureaucratie, de gelijkwaardige positie van mannen en vrouwen… Hen onze normen en waarden bijbrengen, dat vind ik heel mooi om te doen.”
Haar eerste groep volgt nu taallessen, de intakes van de tweede groep zijn bijna afgerond. “Een beetje vertraagd, dat wel, maar ja, Corona hè…” Een groep bestaat uit zo’n 25, 30 mensen en na de intakes worden zo’n 15 tot 20 mensen tot De Maatwerkplaats toegelaten. “De mensen hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn tussen de 30 en 60 jaar oud. M’n eerste groep bestond vooral uit Syrische vrouwen, de tweede groep is meer gemêleerd.”
“Het mooie van dit werk is dat je mensen kunt helpen groeien. Veel statushouders willen zich hier heel graag thuis voelen, maar de taal houdt hen tegen. En het feit dat ze geen hier geldige diploma’s hebben. Ze weten dat beide noodzakelijk zijn om in Nederland te kunnen slagen; ze zijn daarin heel realistisch. Ik vind het fijn om hen hierbij te helpen.”
Toch blijkt het niet altijd makkelijk om elkaar te begrijpen. “Als bijvoorbeeld de man ziek is, blijft de vrouw thuis. Ik begreep niet waarom. Gelukkig kunnen de andere coaches mij dat dan uitleggen; het is simpelweg in veel culturen not done dat de vrouw voor het inkomen zorgt. Eigenlijk net zoals bij ons nog niet zo heel erg lang geleden…”
Het valt Alessa op veel Nederlanders niet goed geïnformeerd zijn over de plichten die statushouders hebben. Tegelijkertijd hebben statushouders ook wel eens het gevoel dat zij van alles moeten, terwijl Nederlanders ‘gewoon’ in de bijstand mogen zitten. Als zij dan merken dat dit niet zo is, is dat voor hen een echte eye opener. “Ik heb zelf vooral geleerd dat mijn eigen opvattingen niet altijd de waarheid zijn. Een waardevolle les, vind ik.”
Meer inspirerende verhalen
FF voorstellen: Aysen Haydock-Baydar “Je ziet de deelnemers groeien”
Aysen Haydock-Baydar is namens Stroomopwaarts sinds het begin van het project betrokken bij De Maatwerkplaats:...
lees meerDeelnemers aan het woord over Taal & Empowerment
Een les Taal & Empowerment bijwonen is op een bepaalde manier spannend. Ik merk dat de...
lees meer