FF voorstellen: Ilham Cherita “We hebben ook gewoon plezier”

“Het is hard werken. Vooral omdat nogal wat deelnemers analfabeet zijn en niet gewend om te leren. Dat betekent voor mij veel herhalen en soms dus ook accepteren dat iemand écht niet beter kan. Qua IQ of omdat iemand veel zorgen heeft. Om geld. Om gezondheid. Om familie in het land van herkomst”, vertelt Ilham Cherita.

“Niet alle aandacht geven aan degene die – even – niet kan meekomen. Mijn aandacht verdelen over alle leerlingen. Het omgaan met verschillende niveaus. Inlevingsvermogen. Dat heb ik zelf allemaal geleerd van mijn werk als taaldocent. Ik leer de kandidaten op hun beurt taalvaardigheden gericht op de Nederlandse normen en waarden in het werk.”

Sinds december 2019 geeft Cherita les (AMIF). “Ik ben begonnen met vijftien leerlingen in Schiedam. Zij krijgen les aan de hand van het werkboek ‘Van taal naar werk’. Elke les behandelen we één van de tien hoofdstukken uit dit boek. De lessen gaan bijvoorbeeld over kennismaken, over gesprekjes voeren met je collega’s, over ziek- en betermelden, arbeidscontracten, functioneringsgesprekken en feedback geven en krijgen.”

De laatste twee lessen van het boek gaan over techniek. Dan leren de kandidaten bijvoorbeeld, met behulp van foto’s, hoe gereedschappen heten in het Nederlands. “Een collega van mij, met kennis van technische zaken, verzorgt deze lessen. Alle kandidaten moeten deze lessen volgen. Je ziet wel dat mannen hiermee meer affiniteit hebben dan vrouwen, maar over het algemeen zijn m’n leerlingen zeer gemotiveerd om te leren.”

Cherita studeerde rechten in Marokko. “In Nederland moest ik opnieuw beginnen. Ik ben onderwijsassistent geworden en werk sinds 2018 bij Novum.nl als taaldocent. Door deze ervaring, en doordat ik Arabisch spreek, maak ik makkelijk contact met de deelnemers. Ze voelen zich door mij begrepen. Ik snap hun humor ook. We werken hard én hebben plezier.”

Meer inspirerende verhalen

Coach Alessa van Driel: ‘Mensen helpen groeien’

Afgelopen zomer rondde Alessa haar bachelor Maatschappelijke werk en dienstverlening af en nu, 24 jaar...

lees meer

Ff voorstellen: coach Rawaa Ieshi 

“Ik kan mensen geen werk aanbieden, maar ik vind het echt een goede stap dat...

lees meer