FF voorstellen: Seyit Yeyden

“Wij zijn de kortste route naar betaald werk”

“Er is veel werk waarvoor niet veel opleiding nodig is, en er zijn veel mensen die graag aan het werk willen, maar niet de vereiste opleiding hebben. In de Beroepentuin brengen we die vraag en dat aanbod bij elkaar, vertelt Seyit Yeyden, managing partner bij de Beroepentuin. “Naast een goed stel hersens hebben veel statushouders ook gouden handjes. Wij zorgen ervoor dat zij voldoende basis meekrijgen van een bepaald vak, zodat ze aan de slag kunnen bij een werkgever.”

De Beroepentuin heeft eerder met MKB Werkoffensief bewezen dat zij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan een betaalde baan kunnen helpen. Seyit Yeyden vertelt: “We hebben toen in twee jaar tijd 1200 werklozen aan het werk geholpen. Daarvan hebben we veel geleerd. Bijvoorbeeld dat veel bedrijven geen ingewikkelde opleidingseisen aan werknemers stellen. Wij leren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt basisvaardigheden, want daarvoor hebben bedrijven vaak geen tijd. Na afloop van het stagetraject kunnen de mensen, met een arbeidscontract op zak, verder leren op de werkplek bij hun werkgever. Vaak gebeurt dit via een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL-traject), een combinatie van werken en leren bij een erkend leerbedrijf.”

Toekomstproof aan het werk

Bij de Beroepentuin kunnen statushouders aan allerlei beroepen ‘snuffelen’. Als ze een beroep hebben gevonden waarvan ze vinden dat het bij hen past – en de leermeester vindt dat ook – dan kunnen ze de praktische vaardigheden leren die daarvoor nodig zijn. “Bij ons leren mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een vak dat de komende twintig jaar blijft bestaan en waar nu al veel werk in is. Veel van ons aanbod richt zich dan ook op de energietransitie. Energietransitie betekent ook beroepentransitie. Want als iemand monteur zonnepanelen wordt, moet hij ook iets weten van stijgerbouw, daken en elektriciteit. Iemand die leert voor laadpalenmonteur moet ook iets weten van infrastructuur, stratenmaken en elektriciteit. Voor beroepen in de energietransitie heb je dus de vaardigheden nodig van drie of vier andere beroepen. Op basis van deze wetenschap hebben we ons aanbod georganiseerd. Je kunt bij ons nu twaalf beroepen leren, dus er zit voor iedereen wel iets bij.”

Vrouwenberoepen

De Beroepentuin leidde in de eerste instantie vooral op voor traditionele mannenberoepen. “We kregen van De Maatwerkplaats de vraag of we ook iets voor vrouwen kunnen ontwikkelen. Want hoewel vrouwen meer dan welkom zijn in de techniek, gaat hun voorkeur toch vaak uit naar andere werkterreinen. In juni zijn we begonnen met Zorg & Horeca. Het blijkt namelijk dat er veel overeenkomsten bestaan tussen deze sectoren. Denk aan zaken als bejegening, sociale vaardigheden en hygiëne. De deelnemers krijgen eerst de algemene vakken, dan kiezen ze voor een richting, en vervolgens krijgen ze hun branchespecifieke scholing.” Door de uitbraak van het coronavirus is het moeilijk om plekken te vinden voor de scholing. Daarom hebben we in september besloten om de vakroutes uit te breiden naar Zorg & Uiterlijke verzorging en Horeca & Food. Opleidingen zijn namelijk nooit af. Je blijft doorontwikkelen.”

Beproefd concept opleveren

De ervaring leert dat de manier waarop de Beroepentuin statushouders opleidt, goed werkt. “In een eerder project hebben we 25 statushouders opgeleid tot zonnepaneelmonteurs. Van hen zijn 17 monteurs bemiddeld naar een baan en ze werken nog steeds. Sterker nog: sommige van deze monteurs volgen nu een BBL-traject. Ik ben supertrots op deze mannen. Je ziet ze groeien want ze verdienen hun eigen geld en hebben een zinvolle dagbesteding. En één van hen geeft nu zelfs gastlessen bij ons in de Beroepentuin.”

Meer weten

Meer weten over het huidige aanbod van beroepen van de Beroepentuin? Bekijk deze video.

Begin dit jaar bracht minister-president Rutte een bezoek aan de Energie Academie en sprak daar met een leermeester van de Beroepentuin. Kijk hier voor een korte video-impressie.

Meer inspirerende verhalen

Taal en empowerment, daar draait het om

Lessen voor de nieuwe Inburgeringswet ‘Taal, taal en nog eens taal. Gecombineerd met empowerment en...

lees meer

Coach Khaldon Alsabbagh: ‘Durf te leven’

Hij woont pas vijf jaar in Nederland, kreeg een eervolle vermelding bij de landelijke verkiezing...

lees meer