Ff voorstellen: coach Rawaa Ieshi 

“Ik kan mensen geen werk aanbieden, maar ik vind het echt een goede stap dat mensen via de Maatwerkplaats leren hoe het werkt in Nederland. Het is een mooie kans die ze zeker moeten gebruiken.”

“Ik heb een heel lang verhaal” zo begint Rawaa. “Ik kom uit Irak, waar ik docent Engels was en een stabiel leven had tot er oorlog kwam en ik moest vluchten. Ik vond het heel moeilijk om in Nederland helemaal opnieuw te moeten beginnen. Toen ik hier kwam sprak ik alleen Engels en kende ik niemand. Ik moest een jaar wachten voordat ik Nederlands kon gaan leren. Dat wilde ik niet. Ik ben op zoek gegaan en kwam bij de voedselbank terecht als vrijwilliger. Daar heb ik de eerste woorden Nederlands geleerd: van bloemkool tot komkommer. Ook heb ik er vriendinnen leren kennen. Taallessen alleen zijn niet voldoende, dan kun je nog niet goed met mensen in het Nederlands communiceren.”

Naast haar vrijwilligerswerk bij de voedselbank, heeft Rawaa zich ook ingezet voor schuldhulpverlening en taalles gegeven op een basisschool in Vlaardingen en Maassluis en bij de stichting Boom in Maassluis.

Coach bij De Maatwerkplaats

“In het onderwijs werken was mijn droom, maar ik zou nog een keer naar de HBO moeten om hier als docent Engels te kunnen werken. Ik spreek wel goed Nederlands, maar niet voldoende om aan een HBO te studeren én ik ben boven de 30 jaar, waardoor ik geen recht op studiefinanciering heb. Ik heb toen besloten dat docent worden niet mogelijk was en ben in contact gekomen met het Trefpunt. De coördinator stelde me voor om als coach van de Maatwerkplaats aan de slag te gaan. Dat vond ik in het begin heel moeilijk maar nu vind ik het heel leuk.”

Zelfstandig

“Als coach hoor je de verhalen van anderen, help je om stappen te zetten die ik ook heb gezet. Ik ben eigenlijk een voorbeeld voor ze. Ik hoor veel mooie complimenten: “Ik wil net als jou worden.” Ik kom uit dezelfde cultuur en begrijp de vrouwen. Ik leer ze hoe ze als vrouw in Nederland zelfstandig kunnen worden en minder afhankelijk van hun man. Zo hoor ik veel dat vrouwen niet de metro durven nemen en alleen met hun man de auto nemen. Ik vraag ze dan wat ze gaan doen als de kinderen straks uit huis zijn, want die spelen vaak tolk en helpen hun moeder.”

Veel complimenten

“Het is heel lastig om mensen iets anders te laten doen na 20-30 jaar. Ik geef mensen veel complimenten. Een voorbeeld. Een vrouw had heel haar leven van haar man gehoord dat ze analfabeet is. Maar ik had die vrouw een paar jaar geleden lesgegeven en ze belde mij altijd met allerlei vragen. Nu kom ik haar weer tegen en begeleid ik haar via De Maatwerkplaats. Ze is geslaagd voor haar inburgeringscursus en ik heb haar geholpen om in 8 weken haar Nederlands verder te verbeteren. Vervolgens heb ik haar voorbereid op de stage bij een bakkerij. Het is haar droom om een eigen bakkerij te openen. Nu gaat ze in haar eentje met de metro naar Rotterdam voor haar stage. Ze heeft echt een heel grote stap gezet. Ik had vorige week een eindgesprek met haar en ze was heel blij.”

Meer inspirerende verhalen

Op bezoek bij de Beroepentuin

Op 28 juli zijn Rawaa, coach van Maassluis, en Alessa, coach van Vlaardingen, samen met...

lees meer

De boodschap van projectleider Corina Molenaar: ‘Blijf de mens zien’

In 2013 kreeg Corina ‘statushouders’ in haar pakket als beleidsadviseur in Woerden. Op dat moment...

lees meer