Coach Khaldon Alsabbagh: ‘Durf te leven’

Hij woont pas vijf jaar in Nederland, kreeg een eervolle vermelding bij de landelijke verkiezing van ‘Sociaal werker van 2019’ en werkt sinds 2019 bij De Maatwerkplaats als coach voor Schiedamse statushouders. Wat je noemt een vliegende start voor deze Syrische statushouder. “Dat ik uit dezelfde cultuur kom, hun taal spreek en begrijp wat ze bedoelen, helpt bij het winnen van vertrouwen. En dat vertrouwen is essentieel.”

“Alles is hier nieuw voor de statushouders. Bijvoorbeeld dat je niet rechtstreeks naar een ziekenhuis kan gaan. Dat je niet zomaar bij iemand op bezoek gaat, maar een afspraak maakt. Dat een uitkering bedoeld is als tijdelijke ondersteuning tot je voor jezelf kunt zorgen. Dat je op tijd komt. Dat je vaste lasten hebt die je maandelijks moet betalen. En dan nog de taal.”


Khaldon wil de deelnemers laten ervaren dat het leven te mooi is om thuis te verpieteren. “Ik stimuleer hen om te participeren en integreren in de Nederlandse samenleving. Dat lukt het best als ze durven. Ik zeg altijd: Durf vragen te stellen! Durf vrijwilligerswerk te doen! Durf Nederlands te praten! Durf waarde aan je leven te geven! Schaam je niet, vraag hulp.”

Bijna elke dag appt Khaldon met zijn deelnemers. Nu bijvoorbeeld vaak over Corona. “Zo bouw ik aan de vertrouwensband. Ze bellen mij nu veel makkelijker om over persoonlijke problemen te praten. Ik besteed veel aandacht aan de omgeving, het gezin en achtergrond van de deelnemer. Ik heb ook veel contact met de vrouwelijke deelnemers; ik stimuleer hen om te gaan werken.”

“Voor mij was het vijf jaar geleden ook moeilijk, maar ik ben het levende bewijs dat je hier in Nederland een goed leven kunt hebben. Maar je moet wel durven. Durven is de kern van het leven hier.”

Meer inspirerende verhalen

FF voorstellen: Ilham Cherita “We hebben ook gewoon plezier”

“Het is hard werken. Vooral omdat nogal wat deelnemers analfabeet zijn en niet gewend om...

lees meer

Ff voorstellen: coach Hennok Azbha

‘Eritreeërs helpen deed ik al in mijn studietijd, in de stamkroeg van mijn vader. Hij...

lees meer