Onderwijs in tijden van Corona

In tijden van Corona zoeken de organisaties die betrokken zijn bij De Maatwerkplaats naar mogelijkheden om de voortgang erin te houden. De Beroepentuin maakt zijn praktijkruimte Coronaproof (meer hierover in een volgende nieuwsbrief). Novum.nl kan taalonderwijs op afstand aanbieden.

Taaldocent Ilham Cherita: “We hadden net een bezoek van de wethouder achter de rug – zo’n mooie start – en toen moesten we vanwege Corona met de fysieke lessen aan Vlaardingse statushouders stoppen. Sindsdien liggen de lessen stil. We kunnen vanuit NovumNL op allerlei manieren op afstand lessen aanbieden. De gemeenten overleggen nu met de statushouders op welke manier ze les willen krijgen.”

Allerlei mogelijkheden
NovumNL geeft al op afstand les voor andere opdrachtgevers. “Voor analfabeten werken we met videocalls, het board en soms gewoon telefonisch. Eén op één of met z’n tweeën; dan oefenen we gesprekken. We geven ook opdracht om spreken te oefenen met anderen, familieleden bijvoorbeeld.”

Kandidaten op A1-A2-niveau krijgen les uit boeken. “Dan sturen ze foto’s van de opdrachten naar mij en die bespreken we dan met elkaar. Via een videocall. Wanneer nodig stuur ik extra informatie en links via Whatsapp. Verder volgen alle leerlingen lessen via www.oefenen.nl. Ze worden hierbij één op één begeleid; ze krijgen uitleg, hulp en instructie. Op deze manier zorg ik als docent voor een afwisselend programma.”

Voor de groep
Ilham wil graag weer voor de groep staan om les te geven. “Afstandsonderwijs kost veel tijd, ook omdat je alles moet registreren. Van alles moet ik screenshots maken, om de financier te laten zien wat ik wanneer doe met wie. Maar ik mis vooral gewoon de mensen. Samen leren is toch het allerleukste. Dus als we weer in groepen gaan lesgeven, sta ik vooraan.”